Ezekben a napokban már mindenki vadul tervezgeti az ünnepi fogásokat, jó esetben már a vásárlásnak is nekifogtunk (mi még csak részben vagyunk túl rajta, kezdünk aggódni), ma azoknak szeretnénk segíteni, akik még nem döntöttek, vagy éppen a szokásostól kicsit eltérőt, mást szeretnének.
A karácsony a legtöbb családban a hagyományos fogások (hal minden formában és módon elkészítve, töltött káposzta, esetleg szárnyas, és persze a sütemények, például a bejgli) jegyében telik és jól van ez így, hiszen a hagyományok fontos dolgok.
Más kérdés, hogy a klasszikus magyar karácsonyi menü nem feltétlenül a könnyedségéről híres, márpedig manapság egyre nagyobb teret nyer az egészségtudatos táplálkozás, egyre többen vannak, akik ezt az ünnepekkor is figyelembe vennénk, lehetőleg minél jobb minőségben.
A poszt első felében nekik szeretnénk pár tanáccsal segíteni, utána pedig az ünnepi borválasztásban próbálunk meg tippeket adni, hogy végül elkalandozzunk kicsit más italok felé is, már a szilveszterre gondolva.
No, ez szép túra lesz, és mivel nem feltétlenül vagyunk gasztroguruk (no meg ez sem egy gasztroblog), segítséget is kértünk hozzá a Hegyvidék Bevásárlóközpontban található Delizia Gourmet bolttól.
Nem csak mi, de a szakember sem tudja eldönteni, hogy csak divathullám vagy annál több, de kétségtelen, hogy az utóbbi években Magyarországon is elképesztő mértékben terjednek a „minden mentes” élelmiszerek.
A biodolgok, a glutén-, és laktózmentes készítmények még soha nem voltak olyan népszerűek, mint manapság, az már más kérdés, hogy az osztrák és francia laktózmentes vaj, vagy a gluténmentes keksz, kenyér vagy müzli vajon mindenkinek olyan fontos-e, vagy csak divatozunk.
Mindenesetre ártani nem árt, és kétségtelen, hogy vannak köztük kifejezetten finomak is, bár a rizs- és paleofagyinál egy pillanatra elbizonytalanodtunk. Na, de karácsonykor viszonylag kevés fagylalt fogy, és egyébként is menütippeket ígértünk, úgyhogy lássuk, mi az, amit érdemes esetleg az asztalra csempészni.
A sajttól a sonkán át a balzsamecet lekvárig
Például sajtot, ami lehet akár eredeti olasz mozzarella, esetleg parmezán, vagy egy francia kisgazdaságban készült sajt. A karácsonyi asztalra elférhet egy finom olasz vagy spanyol sonka, esetleg némi olívabogyóval, amiből megint csak érdemes a minőséget választani, mert köze nincs a tömegáruként általában a magyar boltokban kapható változatokhoz.
Mielőtt a kommentekben megtörténne, gyorsan felvetettük mi magunk a „miért nem magyar?” kérdést a Delizia munkatársának, Gavora Zsuzsának, aki szerint a fő probléma nem a minőséggel van, mert a magyar termelők is képesek jó minőséget előállítani, csak nem minden alkalommal, magyarul a színvonal nem egyenletes. Márpedig ennek híján nehéz betörni a minőségi piacra.
„Jártunk már úgy, hogy egy csodálatos minőségű terméknek nem volt szerencsés a csomagolása, ezért nem nagyon tudtuk eladni. Volt olyan termék, aminek nagyon szép volt a csomagolása, de maga a termék átlagos volt, nem volt összhangban a belső tartalom és a külső megjelenés” – ezt már Kertai Zoltán üzletvezető tette hozzá.
Szerinte a magyar termelők gyerekcipőben járnak: „Nagyon sokszor előfordul, hogy a gyártók idióta elnevezéseket találnak ki, ami nálunk eladhatatlanná teszi a terméket.”
Szintén akadnak gondok a csomagolással, a kifejezetten jó minőségű magyar lekvárok például sokszor még mindig úgy vannak prezentálva, mintha a nagymama tette volna el nem is olyan régen, ami nem feltétlenül baj, csak külföldön mást várnak.
Apropó lekvár, mi ezt is el tudjuk képzelni a karácsonyi asztalon (ha máshol nem, valamilyen süteményben), és vannak ennek olyan bolond változatai, mint a fügés balzsamecet-lekvár, ami elsőre durván hangzik, viszont nem rossz.
Visszatérve a magyar termékekhez, azért akadnak kivételek, például a mézek vagy borok nemzetközileg is jó színvonalat képviselnek. És ha már a boroknál tartunk, térjünk ki kicsit arra, hogy mit érdemes választani a karácsonyi menühöz.
Mit iszunk?
Hal mellé
A hal abszolút alap még a magyar karácsonyi menüben is (azért fogalmazunk így, mert sajnos egyébként mi, magyarok nagyon keveset fogyasztunk belőle, pedig nem lenne butaság, hiszen egészséges és finom), mellé természetesen fehérbor illik.
A kérdés csak az, hogy milyen? Nos, Kertai Zoltán (aki egyébként sommelier) szerint ha magyart választanánk, akkor valamilyen tokajit érdemes leemelni a polcról, de az olasz és a francia fehérborok is nagyon kellemesek.
Itt érdemes kis kitérőt tenni az Újvilág felé, mert az utóbbi években nagyon feljöttek az új-zélandi, ausztrál, észak- és dél-amerikai borok. Az új-zélandiak annyiban külön említést érdemelnek, hogy államilag úgy döntöttek, nem versenyeznek a dél-amerikaikkal (onnan egyébként tankerekkel indítják el a mustot, ami mire Hamburgba megérkezik, fermentálódik, és palackozva viszik is tovább az európai piacokra), hanem a minőségre mennek.
Szóval ha a karácsonyi hal mellé külföldi bort választanánk, akkor érdemes megfontolni valamelyik új-zélandi márkát, melyek ráadásul nem drágák, ezen a téren is abszolút versenyképesek neves európai társaikkal – mondta Kertai Zoltán.
A dél-amerikaiakat sem kell teljesen elvetni, a 3-4 ezer forintos kategóriában lehet jó minőséget kapni.
Egyéb húsok mellé
Ami az egyéb húsokat illeti, a szakember szerint a kacsa és a liba valószínűleg idén kissé háttérbe szorul majd karácsonykor, aki mégis mellettük dönt, az merlot-t, vagy pinot noirt válasszon, a steakekhez pedig cabernet franc, esetleg Shiraz (vagy Syrah) megy.
Jöjjenek az édességek!
Nézzünk szembe a tényekkel: fogyókúra, egészséges étkezés ide vagy oda, a karácsonyi asztal nem teljes bejgli nélkül. Ennyi bűnözés mindenképpen belefér, és ha már bejgli, akkor az sem olyan nagy baj, ha lecsúszik mellé egy kis aszú, vagy kései szüretelésű bor.
A jó minőségű tokajival nem tudunk tévedni, de Kertai Zoltán ajánlott nekünk egy új-zélandi, különleges, kései szüretelésű rizlinget is. Míg előbbinél a sárgabarack az uralkodó gyümölcsíz, addig utóbbi esetében a citrusfélék, a narancs, a citrom, a grapefruit.
Náluk a magyar mellett az olasz borokból fogy a legtöbb, a sommelier szerint azért, mert mentalitásban, ízekben, életszemléletben eléggé közel állnak hozzánk, ráadásul a konyhaművészetük is erősen jelen van, nem beszélve arról, hogy Olaszország közelsége miatt sokaknak van első kézből tapasztalatuk a helyi gasztronómiáról.
Kedveltek még a proseccók, érdekes, hogy a francia borok nem olyan népszerűek, elsősorban a champagne fogy, amivel már tovább is lépünk a szilveszter felé.
Tömény gyönyör
Ha pedig szilveszter, akkor kicsit belehúzunk a buliba, a töményebb italok közül érdekes módon mostanában egyre népszerűbb a konyak, abból is a felsőkategóriás darabok.
Magyarországon megkerülhetetlen a pálinka, és egyre nagyobb teret nyernek a kézműves sörök. Bár lassan már minden sarkon kézműves sört árulnak, azért így is akadnak igazi különlegességek, például egy magyar manufaktúra pasztörizálatlan terméke, amit (mivel nincs benne tartósítószer) szállítani, tárolni is hűvösen kell.
„Egy kis babusgatást igényel, de ez szerintem jó. Az olaszoknál is vannak olyan élelmiszerek, például tejtermékek, aminek egy hét a szavatossági ideje, mert nincs benne tartósítószer. Egy hét után sem lesz veszélyes, csak nem lesz ugyanolyan az élvezeti értéke” – mondta Kertai Zoltán.
Érdemes tehát az ünnepek idején is megpróbálkozni az újdonságokkal, hiszen soha nem lehet tudni, miből lesz aztán családi hagyomány - nálunk egy átlagos túrós süti nemesedett teljesen megfejthetetlen okokból azzá.
A poszt szakmai támogatója a Hegyvidék Bevásárlóközpont volt. (x)
Utolsó kommentek