Új szereplő jelent meg a csokoládépiacon, de aki már kelne is fel a székből, hogy induljon a boltba megkóstolni, azt ki kell ábrándítsuk: a To’ak 50 grammja 260 dollárba (70 ezer forintba) kerül, ráadásul alig félezer darabot gyártanak belőle.
Mitől ilyen különleges a To’ak? Nos, egyrészt összesen két összetevője van, a kakaó és a nádcukor. Azz Ecuador hegyeiben termő Arriba kakaó fái közül sok már több mint 100 éves, és egyes hírek szerint elég kevés van már csak belőlük.
A Chicagóban született Jerry Toth (no, csak nem magyar származású?) nem sokkal diplomázása után költözött Ecuadorba, hogy részt vegyen egy, az esőerdők megőrzését célzó projektben. Az Arriba kakóbabbal akkor találkozott először, amikor egy Servio Pachard elvitte magával a hegyek közé, ahol ez a rendkívül ritka növény terem.
Jerry Toth és társa, Carl Schweizer gyakorlatilag olyan törődéssel készítik a csokoládét, ahogyan a borászok a bort, szárítják, pörkölik és kézzel dolgozzák fel az összes szemet.
A folyamat rendkívül időigényes, az 574 tábla csokoládé (összesen ennyit gyártottak) elkészítése több mint 2 évet vett igénybe. Minden csoki közepében egy szem kakaóbab található, a csomagolás is kézzel történik, méghozzá fadobozokba. A dobozokba a csokoládé mellé egy 116 oldalas kis könyvet is lapnak a vásárlók, ezekben a To’ak történetét mesélik el.
A dobozokban emellett egy facsipeszt is találunk, aminek az az oka, hogy ha véletlenül zsíros kézzel érünk a csokoládéhoz, akkor rontunk az ízén. A gyártó szerint az eredeti, aranypapírba csomagolva érdemes összetörni a csokit. A másik javaslat, hogy kicsit hagyjuk megolvadni a szánkban, mert ilyenkor adja ki teljesen dús, kicsit keserédes, kicsit gyümölcsös aromáját.
Amikor ezt a posztot írtuk, már csak 271 adag volt a csokiból, szóval aki hajlandó 70 ezer forintot rászánni egy ilyen élményre, jobb, ha siet.
(via)
Utolsó kommentek