A listán olyan ételek szerepelnek, melyek egy részéről őszintén szólva még nem is hallottunk (ilyen például a Yubari), és olyan is akad, amelyhez pedig gyenge lett volna a fantáziánk (éppenséggel az aranypizza ilyen őrültségnek tűnik). Minisorzatunk első részében öt ételt mutatunk be.
Listánkon tíz étel szerepel, és hogy izgalmasabb legyen, a minisorozat első részében a végéről indulva a 6. helyezettig jutunk el. Az ár viszont már ezekben az esetekben is az egekben.
10. Arany araucana tojás
Ha valaki nem tudná, az araucana egy tyúkfajta, ami az araucana indiánoktól kapta a nevét, az 1890-es években jegyezték fel a félvad fajtát Dél-Amerikában. A Chiléből származó baromfi kékes-zöldes színű tojást tojik.
Egy New York-i étterem étlapján szerepel egy fogás, melyben egyetlen ilyen tojást szolgálnak fel buggyantott formában, rizottóval és friss tagliatellével vagy gnocchival. Az étel ára 100 dollár (23.600 forint), mert a tojást bőségesen megszórják Perigord (fekete) szarvasgombával.
9. Yubari királydinnye
Egy sárgadinnyéről van szó, ami két fajta hibridje, ezért csak üvegházakban terem Yubarin, Japánban. Az íze lágy, zamatos és különösen édes. A leírás szerint a nyelv elején az íze sárgadinnye, a közepén görögdinnye, az utóíz pedig ananász.
Egy dinnye általában 50 (11.800 forint) és 100 dollár (23.600 forint) között kóstál, de a szezon első gyümölcseit el szokták árverezni, így akár 26 000 dollárig (6.136.000 forint) is felkúszhat az áruk.
8. Komlóhajtás
A komlót általában a sörrel azonosítjuk, ebben az esetben viszont másról van szó. A komlót karókra futtatva termesztik, aztán ha kifogynak a felfelé növekedés lehetőségéből, akkor oldalra is növesztenek hajtásokat, ezek végén fejlődik ki végül a virág.
A komló a világ egyik leggyorsabban növekvő növénye, hetente akár fél métert is nőhet. A hajtásokat nagyon gyorsan , még virágzás előtt be kell takarítani (ez általában márciusban, áprilisban történik). Az első hajtásokat akkora várakozás övezi, hogy általában aukcióra bocsátják őket, 1000 EUR-ért (236.000 forint) kilóját.
7. Margo arany pizzája
Az aranyat meg is lehet enni, ezt esetleg pezsgőben már láthattuk vagy tapasztalhattuk, mert ilyesmi itthon is kerül a boltok polcaira, de Margo máltai pizzériájában a nemesfém a pizzára kerül. Ezt a különleges pizzát fehér szarvasgombával és aranyforgáccsal készítik.
Az Alba madonna nevű fehér szarvasgomba az egyik legdrágább és legkülönlegesebb a világon, mert nagyon nehéz megtalálni, és az íze is nagyon különleges.
A leírás szerint elég bizarr, nem mondom, hogy azonnal ilyet szeretnék enni, bármilyen különleges: „fokhagyma, kőolaj, sajt, hagyma, káposzta, földi és mennyei" – szól róla a leírás.
A 35 centis pizzára jó néhány szelet jut ebből a különlegességből, ezen kívül kerül rá vízibivaly mozarella és végül a 24 karátos arany aranyforgács. Egy ilyen pizza 1800 EUR-ba (541.800 forint) került 2011-ben.
6. Romanee-Conti Grand Cru bor
A világ egyik legdrágább bora egy különleges francia bortermő vidékről. Az évjáratok nagyon erősen eltérhetnek egymástól a hőmérséklet, a páratartalom, a csapadék miatt.
A Domaine mindössze 4 hektár területű, amelyen évente 3500 üvegnyi bort hozó szőlő terem. Ebből mindössze 500 üveg a Grand Cru. A legutóbbi különleges évjáratból, a 2005-ösből 12 üveg 11800 dollár (2.784.800 forint) volt. Ez 983 dollár (231.988 forint) per üveg és 245 dollár (51.820 forint) per pohár.
Az egészen különleges 1990-es évjáratból egy üveggel 10 953 dollárért (2.584.908 forint) adták el, ami 2738 dollár (646.168 forint) per pohár. Ez kétségtelenül meggondolandó összeg.
Bár a kóstolások leírását titokban tartják, ami kiszivárgott: „Kortyoljunk egyet, tartsuk két percig a szánkban, amíg csak az íz és a bor teste marad a szánkban, szinte kiszippantja a nyelvünket a szánkból, mint egy játékos Cupido."
Ma idáig jutottunk, holnap folytatjuk, lesz szarvasgombás csoki és szamársajt is egyéb érdekességek mellett.
Utolsó kommentek