Tegnap elkezdtük, ma ígéretünkhöz híven folytatjuk azt a tízes listát, amelyen eddig olyan ételek szerepeltek, mint az araucana tojás vagy a yubari. Ma emeljük a tétet, egyebek mellett különleges szarvasgombás trüffellel és szamársajttal.
5. Ifj Angelito Araneta szusija
Bár az adatok két évesek, lehet, hogy azóta tekert már drágábbat is, ebből a szusiból 4 darab 1971 dollár (465.156 forint). Hogy miből készül? Tizenkét éves olasz balzsamecet, japán rizs, nádcukor, norvég rózsaszín lazac, lazackaviár, uborka, mango, libamáj, és tengeri uborka, rákhús, sáfrány, majonéz, vaj, 12 gyöngy és 0.20 karátos afrikai gyémánt. A gyöngyök borsó méretűek, aranyba csomagoltak, elfogyaszthatók, ha éppen valakinek úgy hozza a gusztusa, de meg is lehet őket tartani.
4. La Madeleine szarvasgomba
Ez a trüffel csokoládé egy valódi „truffle"-t vagyis szarvasgombát rejt a belsejében, méghozzá a felettébb ritka, fekete Perigord fajtát, amely nevét arról a dél-nyugat franciaországi területről kapta, ahol terem. 3940 EUR-ba (1.185.900 forint) kerül belőle egy kiló.
A szarvasgombát 70%-os csokoládé, cukor, tejszín, indonéziai vanília és szűz fehér szarvasgomba olajból készült krémbe, majd kakaóporba mártják. Egy connecticuti csokoládékészítő rendelésre, egyenként gyártja (természetesen kézzel), darabját 250 dollárért (59.000 forint). A világon bárhova eljuttatják 14 nap alatt, ezüst dobozkában.
3. Jamon Iberico de bellota
Ezt a sonkát egy kizárólag makkon nevelt sertésből készítik a spanyol-portugál határ közelében. Ezért a hús nagyon természetes, semmilyen mellékíz nem rontja el. A disznókat szabadon, tölgyes erdőterületen nevelik. A sonkát besózzák két hétre és három évig szárítják. A spanyolok vékonyabbra szeletelik, mint a bacont. 96 dollárba (22.656 forint) kerül 45 deka.
2. Szamársajt
A szamártej is felhasználható sajtkészítésre, ráadásul az ezzel foglalkozók szerint ez a világ legjobb sajtja, és eszerint is árazzák be terméküket. Nyugat-Szerbiában készül, a mindössze 100 egyedet számláló balkáni szamár tejéből. 25 liter tej szükséges egy kiló füstölt sajt elkészítéséhez, ezzel indokolják magas árát is, ami megdöbbentő 700 dollár (165.200 forint) mindössze 45 dekáért.
1. Arany bőség fagylalt
Jöjjön a végére egy igazi, az ízlelőbimbókat megmozgató édesség, az aranyos fagylalt. Már meg sem lepődünk az arany ilyetén felhasználásán. Ezt az édességet kizárólag New Yorkban, a Serendipity 3 étteremben árulják, ahol egyébként minden eladó, akár a szék is.
2004-ben találták ki a fent nevezett fagylaltot. Igényünket legkésőbb 48 órával a szándékozott fogyasztás előtt kell jelezni az étteremnek, ugyanis a vanília fagylalthoz a vaníliát egyenest Madagaszkárról vagy Tahitiről hozzák, 23 karátos aranyforgáccsal és a világ legdrágább csokijával szórják meg.
A rászórt gyümölcsök: kandírozott datolyaszilva, ananász, barack, és bogyók, illetve aranyba mártott mandula, marcipán cseresznye. Végül megkoronázva egy aranylevelekből álló legyezővel, aranyszórással és cukorszobrokkal, amelyeket 18 órába telik elkészíteni.
Mi mással szervírozhatnák, mint 24 karátos, gyémántokkal kirakott aranykanállal, amit végül haza lehet vinni, a kristálykehellyel egyetemben, potom 1000 dollárért (236.000 forint).
Utolsó kommentek