Bár alighanem sokan szeretjük pezsgőt, Londonban úgy néz ki egyenesen ez a kedvenc, legalábbis ezt mutatják az eladások a város éttermeiben és a bárokban.
Nálunk különösen az édes a kedvenc, ebből feszültség is adódik a családi összejöveteleken, mert ott többségben vannak a szárazkedvelők. De a pezsgő amolyan különleges, ünnepi ital, „hogy erre pezsgőt bontunk”. A brit fővárosban egyenesen divat már a pezsgőzés.
Az Egyesült Királyság Pezsgőhivatalának igazgatója elmondta maga is meglepődött, amikor egy étteremben ült, hogy hányan rendelnek a nemes italból. Amikor rákérdezett a pincérnél, az is megerősítette, hogy soha nem adtak még el ennyi pezsgőt hetente, mint amennyit mostanában. Pontos adatokkal nem rendelkeznek, de a nem hivatalos információk alapján úgy tűnik, ez annak is betudható, hogy az emberek optimistán közelítik meg a gazdasági helyzet alakulását.
Recesszió utáni hangulat
Azt már csak halkan jegyeznénk meg, hogy ugye a luxustermékek piaca eddig is kevéssé sérült a válság nyomán, sőt egyes területek kifejezetten szárnyaltak, hiszen ahol sok pénz volt, ott továbbra is van, ha csak egy kicsit kevesebb, az nem ezen a szinten jelentkezik. Ugyanakkor persze a fogyasztás megugrása lehet jelzésértékű. Pláne, ha azt mondják ez a divat, mindenki késztetést érez majd, hogy kövesse a trendet.
Azért egy üveg kultikus Jacques Selosse Substance Grand Cru Avize pezsgő bizony nagyjából 205 ezer forintba kerül, egy 1985-ös Krug pedig 450 ezerbe. Ezeket valószínűleg Londonban sem fogyasztják literszámra.
Ugyanakkor a fent nevezett hivatal szerint a bárokban mindenképpen érzékelhető egy recesszió utáni hangulat, ugyanis a pezsgő 30-35%-át éttermekben vagy bárokban értékesítik. A választék mindenesetre olyannyira bőséges, mint sehol máshol a világon, kivétel ez alól persze a Champagne-i régió.
Ugyanakkor a világon nem feltétlenül ez mindenhol a trend, például a francia pezsgőt megelőzte a piacon az olasz prosecco, mintegy 3 millió üveggel többet adtak el az utóbbiból.
(via)
Utolsó kommentek